Кои се техничките барања на табличката со имиња | КИНСКИ МАРК

Кога станува збор за техничките барања на плоча со име, тоа мора да вклучува стандард на производот на плочата со името.Откако се зборуваше за нашата земја во доста долг временски период, со зборот „знак“ опфаќа секое различно поле за апликација има ознака производ.

Затоа, некои релевантни стандарди се направени само за машинска сигнализација. „Сигнализација“ има некои ограничувања и повеќе не може да го рефлектира и претставува развој на модерната технологија.Верувам дека заостанувањето на стандардите ќе предизвика засегнатите оддели да обрнат внимание за да ги исполнат очекувањата на колегите во индустријата.

Пред воведувањето на нови стандарди, стандардот на „сигнализација“ го претрпе следниот процес.

1959 година: од поранешното министерство за машинска индустрија на Народна Република Кина, Министерството за прв пат го издаде стандардниот jb-59 за обележување на производот;

1964 година: прва ревизија на горенаведениот стандард, променета во ЈБ - 64;

1982 година: jb-82 беше преформулиран од поранешното министерство за машинска индустрија на Народна Република Кина, а терминот „плоча со име“ беше употребен за прв пат во дефиницијата на овој стандард;

1989 година: го подготви нацртот на националниот стандард за означување на јавни коментари;

1991 година: национален стандард на Народна Република Кина, сигнализација, GB / t13306-91

Горенаведените неколку фази на стандардот сеуште се насочени кон „машинскиот знак“ и развојот, иако не можат да го рефлектираат целокупниот изглед на називот на производот и современата состојба, но општите технички барања можат да бидат заемно универзални.Според горенаведените стандарди , техничките барања поврзани со табличките со име се сумираат како што следува.

1. Општи технички барања

(1) Кога плочката со име е составена со производот, односот помеѓу дијаметарот на дупката за прицврстување на плочата со името и дијаметарот на ноктот за прицврстување.

(2) лепењето на плочата со име не треба да прави дупка за прицврстување.

Плочката со имиња може да се прицврсти на производот со заковки, завртки или други изводливи методи.

Димензионална толеранција и толеранција на обликот и положбата на плочката со име

Содржината, зборовите и симболите на плочката со имиња

A. Содржината, аранжманот и бојата на табличката ги одредува дизајнерот на табличката во согласност со соодветните прописи.

Б. Кинеските знаци на плочката со име обично ги усвојуваат поедноставените знаци официјално објавени и спроведени од државата, а традиционалните знаци имаат дозвола да се користат во посебни потреби. Кинеските знаци се препорачуваат во задебелени букви, долга песна и стил на песна. Имињата на производите и имињата на производителите имаат дозвола да користат други фонтови чисти, убави и лесни за читање.

В. Големината на фонтот на кинески знаци, латински букви, грчки букви, римски броеви и арапски броеви се однесуваат на одредбите од GB4457,3

D. Кога е потребно да се стави трговската марка (фабричко лого) и високо-квалитетно лого на производот на табличката, барањата треба да бидат во согласност со релевантните одредби.

E. Името, единицата и симболот на единицата за количината што се користи во табличката треба да бидат во согласност со одредбите од GB3100.

6. Материјал

A. Материјалите за плочата со име се избираат според барањата и условите за работа на производот домаќин. Се препорачуваат следниве материјали.

(а) индустриски чист алуминиум L1, L2, L3 и L4;

Б) нерѓосувачки челик 0Cr19Ni9, 1Cr18Ni9 и 1Cr17;

(в) леано челик, валани челични лимови, итн .;

(г) терморегулациона и термопластична пластика;

(д) месинг лим / H62 (H68) и други материјали може да се користат за посебни потреби.

Б.Платната плоча е прикачена на материјал за врзување што може да биде цврсто прицврстен на рамна, мазна, не-мрсна метална или неметална површина без активирање (како растворувач или греење).

C. Дебелината на алуминиумските плочи и другите метални материјали се препорачува на следниов начин: 0,3мм, 0,4мм, 0,5мм, 0,6мм, 0,8мм, 1,0мм, 1,2мм, 1,5мм, 2,0мм, 3,0мм, 4,0мм.

Сите погоре се за машинска сигнализација.

Барања за изглед

Периферијата на плочата со име треба да биде исправена, не треба да има очигледна форма на брус и заб и бранова форма. Предниот дел треба да биде мазен и чист. Граничната линија треба да биде симетрична, права, не треба да биде скршена.

Големината и дебелината на текстот, симболите и линиите треба да бидат уредно обележани, распоредени симетрично, да не се кршат и да се замаглуваат.

(3) површината не треба да има пукнатини и очигледни гребнатини, како и влијание на нејзината јасна 'рѓа, дамки, сенка. Облогата треба да биде ослободена од пори, меури, магла, дамки, брчки, знаци на лупење и очигледни честички.

На табличката не треба да се појавуваат набори, брчки, само-намотување, кинење и истекување на лепило.

Бојата на табличката треба да биде јасна и впечатлива, а бојата и сјајот да бидат униформни и да нема боја на тава. За две или повеќе натписи со имиња, рабовите помеѓу боите треба да бидат уредни и јасни, и не треба да има јаз меѓу двете бои.

Според потребите на производот на површината може да биде мат третман, изработен од мат или мат.

Барања за изведба

Адхезијата на облогата не смее да биде пониска од (GB1720 во одредбите од степен 4).

Бојата на постојаноста на сонцето треба да е во согласност со одредбите од GB730: употребата во затворено не треба да биде помала од 4; надворешната употреба не смее да биде пониска од нивото 6.

(3) анодизирана алуминиумска плоча со темна боја на дебелината на предниот оксиден филм не смее да биде помала од 10um; светлите бои не смеат да бидат помалку од 5um.

(4) отпорност на прскање на сол, по 48 часа тест, треба да биде во согласност со одредбите на JB4159.

(5) отпорност на топлина и влажност, по 10d тест, треба да го исполнуваат JB4159 ниво 2.

Отпорот на мувла, по 28-от тест, треба да ги исполнува одредбите на GB2423,16 од одделение 2.

Метод на тестирање

(1) димензиите се проверуваат со универзални мерачи и гранични мерачи.

(2) плошноста

Ставете ја плочката со име на плочата за проверка со линијар или камион и не ставајте надворешни сили што предизвикуваат деформација на плочата.

(3) Квалитет на изгледот

Нормалната острина на видот треба да се испита со осветленост од 500lx и визуелно растојание не помало од 250 mm.

(4) Адхезија на облогата во согласност со одредбите од GB1720

(5) постојаност на бојата на сонцето според одредбите од GB8427 или GB8428.

(6) Отпорност на магла во сол, во согласност со одредбите од GB2423,17.

Отпорност на топлина и влажност според GB2423.3.

Отпорноста на мувла е регулирана со GB2423.16.

Спецификации на инспекција

(1) Плочката со назив го поминува прегледот од одделот за инспекција на производителот пред да ја напушти фабриката.

(2) големината и квалитетот на изгледот на табличката според одредбите на GB2828 нормално да се испита планот за секундарно земање примероци, општо ниво на проверка Ⅱ, прифатливо ниво на квалитет (AQL) 4,0 прифаќање на проверка.

(3) Перформансите и квалитетот на плочката со имиња се проверуваат и прифаќаат во согласност со нормалната инспекција и секундарната шема за земање примероци утврдени со GB2828, специјалното ниво на проверка s-2 и квалификуваното ниво на квалитет (AQL) 2.5.

(4) Изведбата и квалитетот на плочката со имиња се тестираат под следниве околности.

(а) финализирање на процесот на производство;

(б) промени во производните процеси или материјали;

(в) кориснички барања;

(г) периодични (годишни) проценки.

Релевантниот стандард

Со цел да се зајакне потребата за управување со квалитетот, релевантните стандарди за тестирање на плочата со име се сумираат како што следува.

Симбол за пакување, складирање и транспорт на GB191

GB730 стандард за сина волна за издржливост на светлината и времето

GB1720 метод за утврдување на адхезија на филмот

GB / T1731 метод за утврдување на флексибилноста на филмот

GB / T1732 метод на одредување на отпорност на удар на филм за боја

GB / T1733 определување на водоотпорност на филм за боја

GB / T1740 определување на отпорност на влага и топлина на филмот за боја

GB / T1766 бои и лакови во боја - методи за оценување за стареење

GB / T1771 бои и лакови во боја - утврдување на отпорност на спреј за сол

GB / T2633 метод на инспекција за производи од емајл во домаќинството

Безбедносна боја GB / T2893

Метод на мерење на бојата на објектот GB / T3979

GB / T4706 општи безбедносни барања за домаќинство и слична употреба на електрична енергија

GB8898 безбедносни барања за домаќинство и слична електроника за општа намена и сродна опрема испорачана со електрична мрежа

GB9276 метод на тест за изложеност на природно време за облоги

Технички услови на таблата за сообраќајни знаци на автопатот JT / T279

Толеранција и соодветност на GB1804

GB11335 не е забележано ограничување на отстапувањето на димензијата на толеранција

GB11335 не забележува толеранција Отстапување на границата на аголот

GB2423.3 основен код за тест на животната средина за електрични и електронски производи тест за тест метод на влажна топлина Ca: метод на тест за постојана влажна топлина

GB2423.16 основна постапка за тестирање на животната средина за електрични и електронски производи

GB2423,17 електрични и електронски производи тест тест процедури за основни тестови за животна средина: метод на тест за прскање со сол

GB2828 Постапка за земање примероци од броење по серија и табела за земање примероци (се применува на инспекција на континуирани серии)

GB3100 меѓународен систем на единици и неговата примена

Метод на вртливата струја GB4957 за мерење на дебелината на непроводната оптоварување на немагнетни метални подлоги

GB8013 општа спецификација за филмови со анодна оксидација за алуминиум и легури на алуминиум

Тест метод за постојаност на бојата на светлината на текстил GB8427 - лак на ксенон

Тест метод за постојаност на бојата на светлината на текстил GB8428 - јаглероден лак

GB / T12967.1 и просечната отпорност на абење на анодна оксидациска фолија од легура на алуминиум се утврдени со тестер за мелење со прскање

GB / T12967.2 и анодна оксидација на легури на алуминиум со тестер за абење на тркала за да се утврди отпорноста на абење и коефициентот на абење на филмот на анодна оксидација

JB4159 со електрични производи општи технички барања

Тука сме да ви служиме!

Прилагодени метални плочки со лого - имаме искусни и обучени занаетчии кои можат да произведат сигурни, висококвалитетни производи за идентификација на метал користејќи ги сите видови завршни работи и материјали што се користат во денешните бизниси. Имаме и познавања и корисни продавачи кои чекаат да одговорат на какви било прашања. Ние сме тука да ви помогне да го направите најдобриот избор за вашиот лого на таблички!


Време на објавување: мај-23-2020 година